Shanghai skyline


andra dagen i shangahi

Dag två i Shanghai

Hej på er där hemma.

Det är kväll i Shanghai nu och jag har precis duschat i kallt vatten. Konstigt att man kan uppskatta det så mycket när man är utomlands. Idag har det varit varmt, förfärligt varmt. Jag tror aldrig att jag har upplevt sådan värme, det räcker att gå utanför dörren och kläderna är genomblöta av svett. Hoppas att jag vänjer mig vid värmen snart annars kommer jag torka ut. Jag har druckit mycket men säkert inte tillräckligt.

Idag åkte jag kinesisk metro för första gången. Jättefin och med aircondition så det var trevligt och snabbt gick det. Det kostar 4 rmb att åka singel resa. Väl inne på Nanjing road trängdes människor och när vi äntiligen nådde the bund fick vi en underbart fin utsikt över promenadsträckan och Shanghais skyline. Efter en alldeles för varm promenad gick vi in på lite mindre gator. Jag köpte en isglass för 1 rmb, vilket nog var tur för det tog lång tid innan vi fick mat.

 jag o ragnhild

Mitt i allt hörde vi en pojke som skrek ”Rainstorm!” vi såg hur alla kinerser lämnade gatorna och torget samtidigt som det började blåsa kraftigt. Löv och plastpåsar flög längs gatorna och sen kom skyfallet. Vi sprang in på pizzahut och bestämde oss för att äta. Jag var dock inte speciellt sugen på pizza så tillsammans med Hansalbin lärde jag mig att räkna till tio på kinesiska. De som åt mat verkade inte särskilt nöjda och lämnade mycket mat på tallrikarna. Dessutom var det dyrt i förhållande till annan mat och det billigast låg runt 20 rmb. Efter pizzahut gick jag vidare in i små gränder tillsammans med Hansalbin och Ragnhild som är från Norge. Vi kom in i ett kvarter med bara sötsaker och fick smaka kanderade nötter och andra delicatesser. Lite längre in fick vi dock en chock, det smakade nämligen inte sött. Försäljaren log och sa att det var torkad bläckfisk.

 

Eftersom Hansalbin och jag inte hade ätit något tidigare gick vi in på en kinesisk foodmall. Det var enbart kineser där och alla tittade på oss. En kvinna kom fram till mig med en liten korg och jag valde bitar av en majskolv och svampar (liknande de jag odlade i Thailand) + glasnudlar. Sedan betalade jag 10 RMB och fick en jättestor portion med soppa vars ingredienser var de jag hade valt. Starkt men oh så gott. Sist jag kollade kursen var 1 RMB

=1, 23 sek. så dyrt var det inte.

 

Efter att ha tittat runt lite mer inne bland de fina husen tog vi sedan metron hem. Nu åskar det och det är ganska ruggigt ute. Christian läser en bok, vilket han har gjort hela eftermiddagen då jag var på äventyr i det fina området.

 

Jag har köpt ett kinesiskt simkort. Dock verkar det inte fungera att kontakta er i sverige på det utan bara här i kina. Jag ska försöka höra med de på nordic center om de kan tipsa om något annat.

 

 

Nu ikväll var jag och tre kursare från Danmark på en närliggande restaurang. Vi beställde in grönsaker och rått kött som vi sedan kokade, ungefär som ”fondy” jättegott och mysigt att sitta ner och laga sin egen mat. Efter maten gick vi till en bar som ligger just runt hörnet för att se på fotbollsmatchen Argentina – Tyskland. Ohj! Säger jag bara vilket liv det var på kineserna! De skrek och ljublade till och med när det blev gult kort.

 

Hansalbin är hittills den enda svensken som jag har träffat men imorgon flyttar han till ett hostel. Han ska bo i ett rum för 10 pers. Hoppas verkligen att jag möter någon svensk nu snart för alla mina tankar är mixtrade på danska och norska just nu.

 

Kramar i tusentals

anna

 


RSS 2.0