sponsorsbrev

Hejsan!


Nu ar jag pa plats I Thailand sedan drygt en manad tillbaka. Tiden gar otroligt fort och varje dag bjuder pa nya upplevelser.


Pong Am ligger i provincen Ratchaburi ungefar tva timmars bilfard oster om Bangkok, mot gransen till Burma. Klimatet har ar mycket torrt och om man bortser fran enstaka planterade trad ar det mest platt nastintill okenlandskap. Inte alls sa som jag har tankt mig Thailand, men jag trivs sa himla bra!


De tva forsta veckorna I Thailand tillbringades pa ett Camp tillsammans med alla deltagare, 21 fran Sverige och lika manga fran Thailand. Nu ar alla uppdelade I mindre grupper med sju svenskar i varje och lika manga thaiar, I provincerna Chiang Mai, Loei och Ratchaburi dar jag befinner mig just nu. Pa campet hade vi utbildning och dag for dag larde vi oss om hallbart entreprenorskap. Kursen gavs av utvecklingsdepartementet och naringslivssektorn I Thailand. Dagarna var langa och tunga, men nu I efterhand kan jag nog dra nytta av mina nya kunskaper. Vi ligger namligen I stratgroparna for nya projekt, vilket jag kommer att beratta mer om senare.


Genom mitt utbyte foljs jag av en parkamrat och min *paris* kallas Yod och ar 21 ar. Han studerar juridik I Bangkok. Spraket gor det mycket svart att kommunicera och jag kommer ihag hur forvanad jag blev nar jag upptackte att thaiarna inte kunde nagon engelska alls, forutom  *Hello! My name is...* Nu drygt en manad senare har Yod gjort stora framsteg och kan nu sjalv komma med ideer till projektet. Trots att spraket ibland staller till med lite svarigheter trivs vi bra tillsammans och hittar pa en massa skoj. Jag ser verkligen fram mot att fa visa Sverige for honom, nar vi I april anlander till munkedal.


Vi har varit pa manga ceremonier och jag har nu tappet rakningen. Den stora oppningsceremonin i Bangkok agde rum precis innan vi skulle komma ut till vara provinser, Ratchaburi. Med pa ceremonin var ambassadorer, ledarna fran CDD utvecklingsdepartementet, poilitker och en himla massa journalister och reportrar.


Dagen efter ceremonin I Bangkok akte vi ut till districtet Khubua, dar byn Pong Am ligger. Jag kommer ihag ur var lilla minibuss borjade sakta in for att svanga av den raka vagen och plotsligt, mitt ur  ingenstans, reser sig ett jattestort tempel. Vi stiger av bussen och mots av en total varmechock trots att klockan bara var strax innan tio pa morgonen. Jag minns min tanke *ska jag bo har? Det finns ju bara en liten kiosk, ett museum och ett tempel... resten ar oken!* Jag minns hur jag undrade om det bode nagra manniskor har over huvudtaget. Men under ett tak bakom templet vantade 250 personer pa oss och vi blev smyckade med blomsterkransar och fick sedan presentera oss pa thai och for forsta gangen traffa vara vardfamiljer. Ceremonin tog ungefar tva timmar och arligt talat sa var jag lite nervos nar jag sag hur alla tittade pa oss med vart bleka skinn.


Min vardfamilj ar helt underbar och jag ar verkligen nojd. Tillsammans har vi akt genom hela provincen och vandrat I stora droppstensgrottor, badat I vattenfall vid burmas grans, besokt tempel och mangder av ceremonier. Varje kvall, fran klockan 7 till halv tio sitter hela familjen, mamma, pappa, lillasyster, lillebror, yod och jag och pratar och skojar. Jag vet redan nu att jag kommer att sakna kvallarna som jag har har nar jag atervander till Sverige.


Dagarna I Pong Am ar hogst olika och jag vet sallan vad som ska ske under dagen. Har lever man for minuten vilket innebar att jag hela tiden  maste vara beredd pa at taka ivag pa utflykt eller ga pa ceremony. Det ar valdigt annorlunda fran Sverige da allt oftast ar planerat flera manader I forvag.


Mandagar och Tisdagar ar arbetsdagar och an sa lange har jag jobbat pa en svampfarm *Farm Het*, Grapefruitfarm och I en skola. Byns storsta inkomster kommer just fran svampfarmarna samt vavda tyger.


Svampodlingen sker inne i hus bygda av palmblad. De tar fuktigt da golvet bevattnas och Inne I huset hanger det radvis av vit, brun fargade plastpasar. De ar fyllda med flisor fran gummitrad, gips, salt och limesaft. Genom det fuktiga klimatet tar det bara 5-7 dagar for fina och mycket goda svampar att komma fram. Efter 20 dagar ar de klara att skordas och sedan saljas. Ett kilo svamp kostar runt 15 Bath (ca 3 kr) om det ar dalig kvallitet sjunker priset snabbt.


Onsdagar ar vara research-days vi samlar information om byn, districtet, om vara projekt och om vara utbildningsdagar, EAD.


Torsdagar agnar vi at EAD (Education Activity Day) vilket innebar att varje parkamratspar haller I en dag med utbildning. An sa lange har vi lart oss om thaimassage, vavning, thaiboxning, easy thai food.


Fredagarna agnas at behoven som finns I de sma byarna dar vi bor. Jag bor som sagt I by Pong Am som har 400 innvanare. Men de andra deltagarna bor I lite store byar. Pa dessa dagar hjalps vi at att forbattra byn, mala, plocka skrap, undervisa engelska.


Utover alla aktiviteter har vi vart projekt som ska goras. Yod och jag funderar pa att forsoka atgarda det stora sopproblemet som finns i var by. Pong Am ligger namligen I mitten och flera kringliggande byar dumpar soporna pa en plats som nu ar helt overfull att soporna trillar ner i vattnet dar byns barn badar. An sa lange ligger vi startgroparna och fragar Head of Village, och viktiga personer i byn, samt guvenoren om ett projekt skulle fungera och hjalpa till. Svar vantas till nasta vecka.


En gang I veckan har Yod och jag tillsammans med ett annat utbytespar anordnat en engelskakurs har I byn, for 30 barn. Lektionerna kraver planering och nu borjar det ta slut pa ideer om bra lekar dar man kan lara sig enkel engelska.


Jag trivs verkligen bra trots ett spackat schema. Jag ar jatteglad att jag har fatt mojligheten till att uppleva allt detta och skulle inte kunna tanka mig att byta ut det.

I byn Pong Am finns det knappt tillgang till dator, forutom ett internetcafe med ett par datorer. Annars ar det ratt enkel standard pa det mesta.


Hoppas att det jag berattade kan varma lite hemma i Sveriges vinterkyla.



Kommentarer
Postat av: mam-elo

Hej på dig! Härligt att höra att du trivs. Ja schemat verkar vara späckat men med varierat tema. Har du några planer inför din årsdag på lördag? Långa varma kramar

2008-02-27 @ 23:08:16
Postat av: Karin

Låter som om ni har kommit på bra projekt att dra igång! Hoppas ni kan få hjälp och pengar till det. Kul att se bilderna! Men vad har damen i påsen? Kram! En stor syster för en liten syster! Kram!

2008-02-28 @ 21:17:23
Postat av: Charlotta

Haj Anna!
Har inte hunnit läsa riktigt om allt, men det verkar som att du har det rätt bra där borta :)
Sen är det ju din födelsedag idag! Ett STORT grattis från mig!
Mångar grattiskramar!

2008-03-01 @ 16:49:08
URL: http://charlottawittesjo.blogspot.com
Postat av: mormor

Det är verkligen roligt att höra hur du trivs och att du får njuta av alla fina upplevelser. jag tänker mycket på dig, Varma kramar från din mormor.

2008-03-02 @ 13:24:13
Postat av: Maria

Grattis i efterskott! Hoppas du hade en fin födelsedag där borta! Ha det så jättebra! Kram!

2008-03-02 @ 20:42:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0